Manuele therapie

Gespecialiseerd op de wervelkolom

Manuele therapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het functioneren van de wervelkolom en aangrenzende gewrichten.

Team

Met een team van drie manueel therapeuten (waarvan één in opleiding) is de manuele therapie sterk vertegenwoordigt in onze praktijk. De diepte-kennis binnen het functioneren en klachtenbeeld van de wervelkolom is wat de manueel therapeut onderscheidt. Daarnaast zijn de vaardigheden om de wervelkolom te behandelen bij de manueel therapeut zeer uitgebreid. De manueel therapeut heeft zijn of haar werkgebied niet alleen in de behandelkamer maar ook in de oefenzaal als het aankomt op het aanleren van een juiste houding en bewegingspatronen in de rug.

Onderzoek en samenhang

De aanmelding bij een manueel therapeut kenmerkt zich door een uitgebreid onderzoek in het functioneren van de gewrichten uit de wervelkolom. De manueel therapeut is hierbij niet alleen op zoek naar de ‘pijnlijke plek’ maar kijkt vooral naar de samenhang tussen de verschillende gewrichten. Hierdoor wordt het actuele probleem in kaart gebracht en worden de omliggende bewegingsproblemen, die vaak de oorzaak van de klachten zijn, in het behandelplan opgenomen.

Ernstigere klachten aan de wervelkolom kunnen door de uitgebreide kennis en vaardigheden van de manueel therapeut in een vroeg stadium worden onderkent. Hierdoor kan een doorverwijzing naar een medisch specialist (orthopeed of neuroloog) direct aanvangen. Zo wordt onnodige vertraging in het herstel van de patiënt voorkomen.

Behandeling

Behandeling van de manueel therapeut zal in eerste instantie in de daarvoor speciaal uitgeruste behandelkamer(s) plaatsvinden. De behandeling kan bestaan uit gewrichtsmobilisaties, manipulaties (in de volksmond ‘het kraken’) en oefeningen. Het uiteindelijke doel van de manueel therapeut is om de patiënt na herstel van de klachten ‘zelfredzaam’ te maken. Door effectieve oefeningen en goed houdingsadvies op te volgen kan de patiënt zelf het opnieuw ontstaan van klachten voorkomen. De manueel therapeut zal hiervoor de handvatten aanbieden.

Klachten aan de wervelkolom zijn vaak complex en worden niet altijd (op tijd) onderkent. Wij hechten er veel waarde aan dat onze behandelaars over de juiste competenties beschikken om deze categorie patiënten in behandeling te kunnen nemen. Onze patiënten moeten er van uit kunnen gaan dat ze door een gespecialiseerde therapeut onderzocht en/of behandeld worden. Hierin is de keuze voor een manueel therapeut snel gemaakt.