VSO Sportzolen

Als fysiotherapeuten pakken wij sport-gerelateerde klachten en blessures vanuit het lichaam aan. Veelal kunnen we klachten verhelpen door een aanpassing in de houding en het versterken van bepaalde spieren(groepen). Echter zorgt de stand van de voeten of de afwikkeling ervan soms voor terugkerende klachten. Dit kunnen we aanpakken door gebruik te maken van VSO sportsteunzolen. Deze comfortabele op maat gemaakte zolen meten we voor iedere sportbelasting speciaal aan. Dit zorgt ervoor dat we als fysiotherapeuten nu het gehele spectrum van bewegen aan kunnen pakken. 

Wat is het?

VSO sportzolen zijn speciaal ontwikkeld om sportblessures te voorkomen,  sportspecifieke prestaties te verbeteren en comfortabeler te sporten. De zolen worden aangepast aan de type sportschoenen en verschillende sporteigenschappen. Van recreatief wandelen tot sporten op Olympisch niveau, de VSO zool is zo opgebouwd dat deze aan de verschillende eisen kan voldoen.

Voor wie is het?

De VSO sportzolen zijn er voor iedereen die bij het sporten klachten ervaart in de voet, enkel, knie of heup. Veel voorkomende klachten die we met deze sportzolen kunnen verbeteren zijn; lopersknie, hielspoorklachten, achillespeesklachten, kuitklachten, heupklachten en rugklachten. Zowel op recreatief niveau als voor (semi)topsporters 

Wat is het verschil met een orthopedische steunzool?

Anders dan bij een orthopedische steunzool is de VSO sportzool verend, zeer comfortabel en sportspecifiek samengesteld. Hierdoor is de sportbelasting beter en gelijkmatiger verdeeld van van achter tot voor in de voet. 
In sport staat bewegen vanuit de mid- en voorvoet centraal. Een steuncorrectie moet hier op aangrijpen, maar moet tegelijkertijd de voet de ruimte bieden om in te veren. De VSO sportzool biedt deze mogelijkheid en is hiermee wezenlijk anders dan een orthopedische steunzool. Naast de correctie die de zool kan bieden zorgt de VSO sportzool ook voor comfort tijdens sporten. Dit helpt vermoeide voeten te voorkomen en draagt bij aan een betere prestatie.
We ontwikkelen de VSO sportzolen in samenwerking met het sport medisch centrum in Papendal.

Hoe werkt het?

De (sport)fysiotherapeut voert een voet- looponderzoek uit. We kijken naar naar de samenhang tussen de klachten en de stand en positie van de voet. Hierbij maken we gebruik van een 2D scan, een dynamische digitale drukmeting en maken we (hard)loopopnames. Zo brengen we de voet volledig digitaal in kaart. Daarnaast kijken we of de huidige schoenen de juiste en het meest geschikt zijn voor de desbetreffende sport. 
Op basis van de klachten en de digitale informatie laten wij een persoonlijke en sportspecifieke VSO sportzool samenstellen. Deze is binnen 1 tot 2 weken gereed. Tot een half jaar na aanschaf voeren we de benodigde controles en eventuele aanpassingen uit. 

Welke kosten zijn hieraan verbonden?

Het voet-looponderzoek valt onder een fysiotherapeutisch consult (de zorgverzekeraar vergoedt deze indien fysiotherapie in het pakket is opgenomen). De op maat gemaakte sportspecifieke VSO zool kost voor volwassenen €177,00 en voor kinderen tot 12 jaar €157,00. Sommige verzekeraars vergoeden de VSO sportzool, informeer bij ons naar de mogelijkheden.

 

Als fysiotherapie praktijk zijn wij aangesloten bij het VSO netwerk.